Emlak Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi nedir denildiğinde 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu baz alınmalıdır. Bu Kanun Türkiye içerisinde bulunan herhangi bir bina veya arsa sahiplerinin devlete ödemeleri gereken tutarı belirler. Genellikle binaların bulunduğu arazi sahipleri bu ödemeyi yaparlar. Ancak herhangi bir sebep yüzünden arazi sahibine ulaşılamadığı zaman binaya sahip olan vatandaşlar bu vergiyi ödemek ile yükümlüdürler. Emlak vergisi ile ilgili atılacak ilk adım emlak beyanında bulunulmasıdır. E- Devlet üzerinden yapılan bu başvuru tapu taşınmaz kategorisi altında listelenmektedir.

Emlak Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi hesaplamaları her arsa ve konut için farklı yapılmaktadır. Binaların boyutları ve arsaların metrekareleri vergi ödemelerini belirleyen unsurlar arasındadır. Aynı zamanda bu taşınmazların değeri verginin bedelini de belirleyebilir. Arsanın ya da konutun alım satım değeri her geçen yıl değiştiği için asgari rayiç değerin bulunması önemli bir noktadır. Emlak vergisi hesaplanırken öncelikle taşınmazın türü göz önüne alınmalıdır. Bina ve arazi için belirlenen rayiç bedeli yüzde 1’İ iken Fabrika ve iş yerleri gibi binalar için yüzde 2 ödenmesi gerekmektedir. Daha büyük arsalar için ise yüzde 3 vergi verilmelidir.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisini ödemek için taşınmazın kayıtlı olduğu Belediyeler üzerinden işlem yapılmalıdır. Arsa ve konutların resmi sahipleri bulundukları konuma ait belediyelere giderek gerekli belgeler eşliğinde ödemelerini yapabilirler. Belediyelere gitmek istemeyen vatandaşlar ise emlak vergisi mükellef numaralarını kullanarak PTT ile ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmekteler. Teknolojinin ilerlemesi ile e-belediye sistemi geliştiği için kredi veya banka kartlarıyla kimlik numaraları üzerinden ödeme yapmakta mümkün. Bunun yanında kişilerin kazandıkları yıllık ücrete bakılmadığı için taşınmaz sahibi olan tüm vatandaşlar vergi ödemek zorundalardır. Emlak vergisi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra ödeme işlemini gerçekleştirmek mülkiyete sahip bireylerin sorumlulukları arasındadır.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenmeli?

Emlak vergisi ödeme zamanları her yıl belirli aralıklardadır. Bireylere peşin ödeme yapma fırsatının verilmesinin yanında taksitli ödeme imkanı da bulunmaktadır. Vatandaşlar peşin ödemek için her yıl Mayıs ayını beklemelidirler. Taksitli ödemek isteyen bireyler ise yılda en fazla iki kez olacak şekilde vergiyi ikiye bölerek ödeme yapmalıdırlar. İlk taksit ödemesi her Mayıs ayının sonuna kadar yapılmalıdır. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayının son gününe kadar bağlı olunan belediyeye yatırılmalıdır.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

Emlak vergisinden muafiyeti olan vatandaşlar yasa ile belirlenmiştir. Bu kişilerin başında şehit yakınları, dul ve yetimler gelmektedir. Bunun yanında sahip oldukları konut 200 metrekareyi aşmayan ve hiçbir geliri olmadığını resmi belgeler ile kanıtlayan emekli ve gazilerinde emlak vergisini ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Tarla Vergisi Ne Kadar?

Tarla vergisinin miktarını belirleyen en önemli nitelik tarlanın konumudur. Tarla kırsal kesimlerde bulunuyor ise arazi vergi oranına göre binde 1 iken Büyükşehirlerde olan tarlaların vergi oranı binde 2 olarak belirlenmiştir. Tarla vergisi de tıpkı emlak vergisi gibi benzer şekilde ve tarih aralıklarında ödenmektedir.