Kira Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır? Hangi Durumlarda Ödenmez?

10 Nisan 2022by tebegroup_editor

Kira vergisi kişilerin sahip oldukları belirli mülklerden kira elde ettiklerinde devlete yaptıkları ödemeleri kapsar. Kira gelir vergisinin bedeli yıllık kira gelirine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Belirli durumlar yaşayan kişiler kira vergilerinden muaf sayılabilmektedir. Ancak diğer vatandaşlar mülklerinden elde ettikleri gelirlerin beyannamelerini hazırlayarak vergi dairelerine iletmelidirler. Sizin için kira vergisi nasıl hesaplanır, hangi durumlarda ödenmez konularına değindiğimiz yazımızdan kira vergisi ile ilgili tüm merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

Kira Beyannamesi Ne Zaman Verilmelidir?

Kira beyannamesi bireylerin sahip oldukları konut ve iş yerlerini kiraya vererek elde ettikleri geliri belgelendirmeleridir. Bu beyannameyi mülkü olan ve kira alan her birey vergi dairesine iletmek zorundadır. Türkiye de her yıl beyanname verme zamanı vardır. 2022 yılında beyanname verilme zamanı 1 Mart itibari ile başlar ve 31 Mart’ta son bulur. Beyanname verilmesinin son tarihi resmi tatillere denk geliyor ise tatil bitiminden sonra iki gün içerisinde verilmesi gerekmektedir. Konut ve iş yeri sahibinin vefatı söz konusu olduğunda ise kişilerin yakınları tarafından vefat tarihini takip eden 4 ay içinde ödemeler tamamlanmalıdır.

Kira Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kira vergisi hesaplanırken yıllık elde edilen gelire bakılmalıdır. Bireyler mülklerinin bir yıl içinde mülklerinden aldıkları kiraları toplamalıdırlar. Kişilerin yıllık 7.000 TL’yi aşan kira gelirleri bulunuyor ise vergi vermek durumundadırlar. Kira vergisi hesaplanırken iki yöntem ile karşılaşılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki götürü giderdir. Bu uygulamada kira toplamından bulunulan yılın bedeli çıkartılır. Ardından bulunan tutardan yüzde 15 düşülür ve tutar vergisi eklenerek kira vergisi bulunur. Diğer bir yöntem ise gerçek giderdir.

Bu yolda ise yıllık kira toplamından fatura giderlerinin tümü çıkartılarak kira vergisine ulaşılmaktadır. Ancak bu yöntemi tercih eden bireyler kira elde edilen mülkü satın alırken banka faizleri, diğer ödemeler ve sigorta işlemlerinin de dahil edildiğini unutmamalıdırlar. Kişiler vergi öderken iki yöntemi de seçebilirler ancak götürü gideri tercih eden bireyler iki yılı tamamlamadan diğer vergi hesaplama sistemini kullanamazlar.

Kira Geliri Vergisi Kimler Ödemez?

Kira gelir vergisinden bazı durumlar ile muaf olunabilmektedir. Ülkemizde yıllık en az 2 milyon kişi kira vergisi ödüyor. Kira vergisini ödeme zorunluluğu bulunmaya kişiler ise öncelikle vergi dairesine beyanname vermek durumundadırlar. Konut kiralarının toplamı yıllık 7000 TL’yi aşanlar ve iş yeri kiralarında ise yıllık 53.000 TL’yi aşan kişiler vergi vermek zorundadırlar. Yılda elde edilen kira gelirleri bu miktarlardan daha düşük olan kişiler ise kira vergisinden muaf sayılmaktadır.

Tek Evi Olan Kira Gelir Vergisi Öder Mi?

Tek eve sahip kişilerde kira vergisi ödemek durumundadırlar. Vergi ödemesi için belirlenen yıllık kira tutarı hesaplanarak tek evi olan vatandaşlar için de vergi mükellefliği konusu netleştirilmektedir. Yalnızca bir adet daireye ya da konuta sahip kişilerin yılda elde ettikleri toplam kira geliri 7.000 TL ve üzeri ise kira vergisi ödemeleri gerekmektedir.