Tretuvar binaların çevrelerine yapılan yürüyüş yollarıdır. Bu nesnelerin temel amaçları araç yolunu yürüyüş yolundan ayrı tutmaktır. Bunun yanında binaların yanlarına yapılmasındaki sebep ise binaları sudan korumaktır. Okul yollarında, işlek caddelerde ve binaların çevresinde kullanılarak güvenli geçişler oluşturulmaktadır. Yayaların için dışarıda kullanılabilen en iyi yollardır. Binalar ile caddeler arasında belirli bir yüksekliğe sahip bu alanlara araçlar konulamayacağı için genişletildiğinde bisiklet ve engelli yolları da yapılabilmektedir. Tretuvar, kaldırım veya yürüyüş yolu olarak isimlendirilebilir.
Tretuvar Binayı Sudan Korur Mu?
Tretuvarların binaları sudan koruduğu bilinmektedir. Kaldırımlar araç yollarından belirli bir yükseklikte yapılmaktadır. Binaların ise hemen önünde bulunur. Yoğun bir şekilde yağmurun yağması durumlarında suyun bu yüksekliği aşamayarak ilerlemesini sağlar. Bu sayede binaların giriş katlarına su girişi olmaz. Tretuvarlar binaya giriş seviyesi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Genişliği ise iki kişinin yan yana rahat bir şekilde yürüyeceği şekilde tasarlanır.
Tretuvar Kaç Cm Olmalı?
Tretuvarın boyutlarının doğru ayarlanması önemlidir. Araçların kaldırıma park etmemesi için ya da araçların yoldan çıkarak tretuvarda ki yayalara zarar vermemesi için yüksek yapılmaktadır. Tretuvar için belirlenen kesin ölçü birimlerinin bulunmamasına rağmen sıklıkla genişlik için 120 ile 150 cm aralığı kullanılmaktadır. Yükseklik ise 20-40 santim olarak ayarlanmaktadır. Kullanılan malzemenin içeriğine ve tretuvar yapımının konumuna göre bu aralıklar değişiklik gösterebilir.
Tretuvar Betonu Nedir, Nasıl Yapılır?
Tretuvar betonu olarak adlandırılan özen bir ürün bulunmaz. Ancak yerin pürüzlü yapısını önlemek için kullanılan özel taşlar bulunmaktadır. Bu taşlar yan yana dizilerek düz bir zemin oluşturulur. Yayaların rahatlıkla yürümesi için en doğru yol tasarlanmaktadır. Tretuvar yapımında kullanılan malzemelerin özenle seçilerek döşenmesi gerekir. Bina çevresi için yapılan tretuvarlar binaların girişlerinden yüksek olmayacak şekilde oluşturulmalıdır. Öncelikle hazırlanan beton karışım bina çevresine dökülür.
Tek bir noktada yoğunluk kalmayacak şekilde düzleştirilmek için perdah işlemi yapılmaktadır. Bu aşamanın doğru bir şekilde yapılması binaları sudan korumak için önemlidir. Ardından kaplama ürünler olarak tanından kaldırım taşları dikkatli bir şekilde beton alana yerleştirilmektedir. Bu taşların ham maddeleri granit ya da kil taşı olabilir. İşlemler tamamlandıktan sonra kontroller yapılarak derz aralarındaki boşluklar kapatılmaktadır. Dikkatsiz bir şekilde tamamlanmış tretuvarlar binaları sudan korumaz ve düzgün bir yürüyüş yolu olmaktan çıkar. Bu yüzden tüm aşamaların özenle yapılması gerekmektedir.
Tretuvar Seviyesi Nedir, Nasıl Belirlenir?
Tretuvar seviyesini İmar Yönetmeliği belirlemektedir. Binaların bulunduğu konuma göre verilen seviyenin tespiti adına bordür taşı üst kotu incelenmelidir. Kırmızı kot adı verilen üst seviye, tretuvarın boyutlarının ne kadar olması gerektiği hakkında fikri verir. Tretuvar seviyesi sadece binalar için belirlenir. Kırmızı kota göre tretuvar seviyesi 0.18 olarak kabul edilerek imalat yapılmaktadır. Tretuvar seviyesi belirlenirken zemin kotu ve bina kotunun bilinmesi gerekmekte olup tüm değişkenler bir araya gelince tretuvar imalatı sürecine start verilmektedir.